Het moment waarop ik de ware aard van yoga ontdekte…

Bij yoga draait het om eenwording van het diepst van ons Zijn en om de ontdekking dat onze ware aard, diep van binnen, vreugde en geluk is. Alle stress en negativiteit bevinden zich enkel aan de oppervlakte, ofwel bekend als de ego laag. Met wat meer bewustzijn en oefening kunnen we ons ware Zelf de ruimte geven zich te uiten. Wanneer we in contact zijn met ons innerlijke Zelf, is er harmonie. Vrede en geluk is er dan in zijn natuurlijke vorm. Grappig is dat ik mij hier al mee bezig hield voordat ik aan yoga deed. Dit ontdekte ik toen ik in aanraking kwam met mijn meditatieleraar, hij leerde mij over non-dualiteit. In de yoga ook wel bekend als advaita. In het begin snapte ik er niets van. Eenheid? Alles is met elkaar verbonden? Je ware zelf, Essentie?

Yoga maakt de mens weer spontaan en moeiteloos. Ze houdt het hart en de geest jong en helder. Ik merk aan mezelf dat yoga ervoor zorgt dat ik meer in mijn lijf zit en mijn geest helderder en rustiger is. Deze wijsheid van de yoga kan iemand transformeren van arrogant naar zelfvertrouwen, van meegaand naar nederig, van afhankelijk naar wederzijds afhankelijk, van hunkerend naar vrijheid.  Naar het erkennen van onze peilloze dieptes en van een beperkt bezit van het Zelf tot een eenheid met het geheel.

Het lijkt wellicht ironisch, maar op deze weg leidt discipline juist tot vrijheid. Er is een rechtstreeks verband tussen het beheersen van het lichaam en het bevrijden van de geest van zijn beperkingen en vervormingen. Yoga leidt en inspireert mij op de weg naar eenwording met het Zelf.

Er is nooit een moment geweest waarop ik dacht, nu begrijp ik het! Het is een proces waarin ik stap voor stap, steeds een beetje meer begrijp en ervaar. Dit proces is eindeloos. Ik weet nu dat ik eigenlijk niet zoveel weet, en iedere keer als ik denk te weten hoe het zit, gebeurt er iets waardoor ik er niets meer van begrijp. Dat vind ik prachtig en tegelijkertijd ook mysterieus. Het leven zit vol verrassingen, dat mij verwondert, iedere keer opnieuw.